Pàgines

dissabte, 25 d’abril del 2009

Més sobre els paisatges sonors

He hagut de recular i modificar el post anterior sobre el paisatge sonor. Semblava que escoltar.cat i paisatge sonor eren, gairebé, el mateix projecte, però no està tan clar que ho siguin.

I, a més a més:
  • Hi ha sons que són als dos llocs (escoltar.cat: 537 sons; paisatge sonor: 447 sons), però es fa difícil de conèixer tots els sons que hi ha, i després accedir-hi. No hi ha cap llistat complet.
  • Cada cop que es canvia de pàgina (i paisatge sonor té 45 pàgines) passa un cert temps mentre es carrega, degut al mapa de Google que s'ha d'omplir de punts de localització.
  • Cada lloc té la seva pròpia manera d'etiquetar els sons, pel seu aspecte, tipologia o categoria.
  • Hi ha 10 categories a escoltar.cat: Sons naturals, Fenòmens naturals, Sons culturals, Festes i esdeveniments sonors, Sons industrials i d'oficis, Senyals acústics, Memòria històrica, Els parlars, Itineraris sonors i Altres.
  • Hi ha 10 aspectes que ajuden a classificar els sons de paisatge sonor: Recorreguts i derives sonores, Ambients sonors naturals, Ambients sonors culturals, Esdeveniments sonors i festes, Sons industrials i d’oficis, Sons de fenòmens naturals i biològics, Senyals acústics, Memòria històrica, Sons de llegenda i Materials.
A hores d'ara, tot plegat resulta un mica confús. Per què s'assemblen tant els dos llocs? No ho sé. Sort que els sons valen la pena! Què es pot millorar? Com es pot avançar una mica més?

5 comentaris:

David Ciscar ha dit...

Potser falten una mica les ganes de treballar plegats per un objectiu comú i sobra una mica de "jo ho faig millor"? Potser manca un estàndard que permeti posar en comú els recursos de les diferents bases de sons.

Ricard Casals Alexandri ha dit...

Crec que hi ha una gran part d'esperit solitari en aquesta dèria de gravar (pescar o caçar) sons. I fàcilment els enregistraments propis es poden convertir en petits "tresors". Hem de madurar.

El tema de les bases de sons el veig molt difús, i em costa apropar-me als "grans projectes".

Prefereixo (encara) el projectes petits, personals, gairebé efímers...

Augusto Casanovas ha dit...

La denominació "Caçador de sons" existeix des de fa moltes dècades però sempre penso que porta implícit el concepte de mort. El terme que em sembla més adequat és "Atrapa sons" perquè seria com una "pesca" esportiva en la que el só no acaba morint a l'interior d'un disc dur. La gràcia es que estigui viu, circuli, sigui curiós, útil, que faci recordar...

Ricard Casals Alexandri ha dit...

ATRAPAR: Arribar a agafar (algú o alguna cosa que fuig, que està en moviment, que es pot escapar).

Un terme que també s'usa és el de FONOGRAFIA.

De fet, nosaltres, els "atrapa sons", només en fem un retrat, del que enregistrem. El so segueix i diuen que s'acaba extingint... No ens el quedem. No ens el podem quedar. Oi?

Salut!

gibrell ha dit...

Apreciats escoltadors, sóc en Martí Ruids, del Laboratori d'Art Sonor de la UB, corresponsable de paisatgesonor.com. Volia aclarir-vos que la nostra pàgina i la d'escoltar.cat, són quasi la mateixa, no per rivalitat solitaria sinó per ganes de col.laborar. Les eines 2.0 d'escoltar.cat ens han permès de publicar centenars s'arxius gravats per estudiants de belles arts, i per això els arxius estan a les dues webs, malgrat que a escoltar.cat n'hi pugui haver altres penjats per altres usuaris . És cert que és una mica confús que hi hagi dues webs, i hem treballat junts per establir criteris conjunts, tot amb una sabata i una espardenya i amb tota la bona voluntat. D'aquetsa col.laboració també n'ha sortit www.sonsdepatum.cat. Probablement, sent-ne una de sola, però comque vam començar per separat, hem anat trigant a fer la fusió. Aviat, hi haurà canvis. Promès!