Pàgines

diumenge, 29 de juliol del 2007

Textos: Manuel Borgunyó

dibuix llibre M. Borgunyo
Manuel Borgunyó, músic i pedagog genial, escriu (som a l'any 1933):
La dificultat cabdal, la més delicada i alhora la més difícil de superar, és el professor. Només imposant-se enèrgicament als interessos creats per la rutina i el favor es podrà obtenir l'adhesió i el concurs dels elements veritablement aptes a realitzar a l'escola, amb tota integritat, la gran missió renovadora.

Constitueix una necessitat tan apressadora la formació d'un cos de professors especialitzats en l'educació musical escolar, que sense ell és impossible de pensar resoldre el problema. Qualsevol solució, sense el personal adequat, constituiria un error funestíssim d'irreparables conseqüències.

Les aptituds indispensables per exercir un eficaç apostolat dins l'escola primària han d'ésser ben especificades. No és indispensable, per exercir-lo, ni ésser un gran concertista ni un compositor notable. Basta ésser, per damunt de tot, un músic artista en possessió de les facultats naturals indispensables per actuar amb totes les possibilitats d'èxit.
La Música, el Cant i l'Escola (Orientacions), de Manuel Borgunyó (Rubí, 1886 - Madrid, 1973). Llibreria Bastinos, Barcelona (1933). Llibre editat sota els auspicis del Conservatori de Música de Sabadell. Extracte del capítol La música i l'escola.

En record del mestre Borgunyó, músic i pedagog, un article de Joan Vila al número 13 (novembre 2003) de la revista ateneuTots, de l'Ateneu Igualadí.

El seu cosí Agustí Borgunyó (1894 -1967) també fou músic, pianista i compositor, autor de més 180 sardanes. Va nèixer a Sabadell i es va nacionalitzar ciutadà dels EUA.