Pàgines

dimecres, 1 de juliol del 2009

Barcelona - Portbou, a pas de tropa

prontuario_caminos
Clicar per veure-la amb més definició
Aquesta és la taula número 61 del quadern:
"Prontuario de la mayor parte de los caminos y veredas del Principado de Cataluña. Con los pueblos y posadas situados en sus carreras, y las horas que a paso de tropa distan unos de otros."
L'autor és Don Pedro Serra y Bosch, Teniente Coronel de Infanteria de los Reales Egércitos. Imprés a Barcelona per Juan Dorca. Data aproximada d'impressió: 1814.

La taula porta la capçalera:
Camino, parte carretero, y parte de herradura, que comprehende toda la costa de la Marina, desde Barcelona á Parbou de Francia. Este camino solo es carretero de Barcelona á Llorét.
prontuario_caminos_detall
Detall de la taula

De Barcelona a Portbou: 43 hores i mitja (a pas de tropa). Les ciutats i pobles compresos en aquest itinerari són:
Barcelona, San Adrian, Badalona, Masnou, Premiá, Vilasá, Mataró, Caldétas, Areñs de Mar, Canét, San Pol, Calella, Pineda, Malgrat, Blanes, Llorét, Tóssa, San Felio de Guixols, San Juan de Palamós, Palamós, Pals, Torruella, Bellcaire, Albons, San Pedro Pescador, Castelló, Rosas, Cadaqués, Puerto de la Selva, Llansá, Culera i Parbou.
Res, que l'estiu ja és aquí i hem de començar a veure per on anirem (si cal, a pas de tropa)...

He trobat un escrit sobre les comunicacions terrestres a Catalunya en el segle XIX, on sembla que hi ha un enllaç a una imatge del mateix prontuario, però no porta enlloc...

2 comentaris:

Augusto Casanovas ha dit...

Jo vaig a Sant Pere Pescador els caps de setmana. Pero veient aquesta taula no em surt a compte... tot el cap de setmana caminant!

Salut!

PD: Per cert ja he penjat la solució.

Ricard Casals Alexandri ha dit...

Ah, un partit de tennis i el senyor Tati... quin desastre, quanta ignorància... on anirem a parar!

Més de trenta hores caminant (a pas de tropa) per arribar a Sant Pere Pescador! És cert, per un cap de setmana no surt a compte. Haureu d'anar més a prop.

Bon estiu!