Pàgines

divendres, 16 de gener del 2009

Veu sintètica en català

vozMe
vozMe proporciona veu sintètica (en català, espanyol, anglès, italià, hindi i portuguès) al propi navegador, la web o al blog (Wordpress, Blogger, Joomla, html), amb gadget per a iGoogle i widget per a Facebook.

La veu en català prové del projecte Festcat, del Centre de Tecnologies i Aplicacions del Llenguatge i la Parla (TALP):
És un projecte, obert a tothom, que neix amb la intenció de produir sintetitzadors de veu en català d'alta qualitat i d'accés lliure. La síntesi de veu té moltes aplicacions, com lectura de correu electrònic, sistemes d'informació telefònica, etc. Una aplicació, que motiva aquest projecte, és com eina d'accessibilitat, per facilitar l'accés a la societat de la informació a les persones amb discapacitats visuals i motrius.

Escoltar el paràgraf anterior amb veu sintètica en català
El sintetitzador de veu que utilitza és el sistema Festival, que neix com a sistema de síntesi multi llenguatge al Centre for Speech Technology Research (CSTR) a la Universitat d’Edinburgh.

L'àudio resultant funciona força bé i s'entén perfectament (la veu masculina està millor que la femenina). És ben curiós, fer llegir segons quins textos a una veu sintètica pot produir efectes hilarants!

2 comentaris:

David Ciscar ha dit...

He escoltat uns quants sintetitzadors de veu. Els de les noves generacions (SAPI5 per Windows), pateixen tots del mateix problema: entonen molt millor que els anteriors, amb més diversitat, però fan "galls", fan petits salts en el to que són força molestos. De totes maneres, estic convençut que les veus de Festival tindran molt d'èxit.

Ricard Casals Alexandri ha dit...

Per què no fas una comparativa dels sistemes de veu sintetitzada d'ara? Seria interessant!

Salut