Pàgines

dilluns, 15 de juny del 2009

Sons de Patum

La gent de la Maixerina, una cooperativa berguedana que ha desenvolupat escoltar.cat, ara ataca amb la recollida dels sons de la Patum de Berga. Un projecte sonor excepcional!
El Paisatge sonor de la Patum és un recull dels ambients sonors de la festa, des del dia de l’Ascensió fins al dilluns a la matinada. Els sons que volem enregistrar no es limiten a la plaça o els carrers en què es desenvolupa directament la festa sinó que es pretén explicar la Patum amb tots els seus elements d’entorn: històrics, espacials i de vivència individual i col.lectiva.
No deixeu de llegir les propostes per sons a gravar. Com, per exemple, les d'Anna E:
  • El so de la vidalba quan els vestidors de plens en fan les tires que després fan servir per vestir les caretes.
  • El so que fan els tres fuets, lligats entre ells amb un filferro, al passar-los per dins de les banyes de les caretes de ple, és molt característic.
  • El so de la combustió dels fuets de les masses al passacarrers, quan s’encen fan un sorollet...
  • El so que se sent dins d’un cap de nano des des de que et posen el cap a sota l’Ajuntament fins que comença el salt.
Em pregunto si encara es poden aplegar les antigues gravacions de so que deuen existir, aquí i allà. Com les velles fotografies en color sèpia, potser aquells sons tindrien ara propietats evocadores d'envergadura.

4 comentaris:

Jordi Boixader ha dit...

Hola Ricard, gràcies pel post. Acabada la Patum tenim més de 200 hores d'enregistrament. Inclouen el batec del cor d'un Ple, el salt de Plens des de Queralt -gravat amb un 816-, interiors de totes les comparses fets amb inalàmbrics, el buidat de bótes de barreja, l'interior de l'orgue de Sant Pere, etc.

Sobre els enregistraments antics hi estem treballant, malgrat que la majoria de gravacions són sobretot de la música que no és l'objecte del nostre projecte. Esperem de cara al novembre haver recuperat algun d'aquests documents i posar-lo a disposició de tothom.

Ricard Casals Alexandri ha dit...

Nois, aquest recull serà extraordinari. Enhorabona. Bona feina de documentació us espera!

Quina passada, tot un equip de gravadors en marxa caçant, pescant sons, entrant ben dins dels esdeveniments. Potser no s'havia fet mai d'aquesta manera, oi?

Penso que deuen haver enregistraments que els autors deuen trobar molt propis, íntims fins i tot, aptes pels berguedans i pels amics; però potser no per a tothom... és una mica com traspassar un llindar. N'heu parlat?

Una abraçada!

Jordi Boixader ha dit...

N'hem parlat. La idea no és fer un recull de patums personals, sinó ajudar a conèixer, percebre i divulgar els sons més característics de la Patum. De fet, abans d'iniciar els enregistraments ens vam envoltar d'un equip que incloïa els principals investigadors de la festa: historiadors, antropòlegs, músics... A diferència del que fem normalment de sortir a atrapar sons d'una manera lliure aquí els enregistraments eren majoritàriament prefixats.

Per altra part la complexitat d'un esdeveniment com aquest i la diversitat de maneres com es viu, ens inclinen a pensar que, en efecte, no traspassarem certs llindars.

Fins aviat.

Ricard Casals Alexandri ha dit...

Gràcies per la puntualització (aclariment). Us desitjo el millor.

Salut!